Autodude
Nordens største bilplejebutik!

Sådan vasker og beskytter du campingvognen

★ OBS! På mobilsiden klikker du på bilplejeguiden på menuen oppe til venstre ved logoet ≡

En campingvogn eller autocamper kan være en god investering - men hvis du ikke passer godt på den, er der stor risiko for, at den hurtigt bliver slidt, ældes og mister sin værdi. Ligesom en almindelig bil vil en campingvogn blive udsat for mange forskellige former for forurening, snavs og andre ubehageligheder, som sandsynligvis vil forårsage slitage og skader i det lange løb. Heldigvis behøver det ikke at være så svært at holde din campingvogn ren og pæn, og du kan også forebygge fremtidig slitage med nogle få enkle metoder. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om det!

Grundig rengøring

Der kan i vid udstrækning anvendes de samme midler og metoder til campingvogne og autocampere som til en almindelig personbil. Du kan læse mere om dette i vores guide: Sådan vasker du bilen grundigt - Vask bilen selv. Der er dog nogle forskelle, som er vigtige at bemærke, og vi vil gennemgå dem mere detaljeret nedenfor.

Forvask

Uanset om du vasker en bil eller en campingvogn, anbefaler vi altid, at du starter med en forvask. Forvasken er langt det vigtigste trin, da det omfatter rensning af den udvendige overflade for løst snavs og forurening, som ellers kan forårsage skade i senere vasketrin.

I vores sortiment har vi nogle produkter, der er specielt tilpasset til rengøring af campingvogne, f.eks. Autoglym Caravan & Motorhome Cleaner. De er normalt stærke og koncentrerede og virker effektivt mod alger, mos og andet uhåndterbart snavs. Du kan enten bruge disse eller et almindeligt opløsningsmiddel som f.eks. King Carthur Total Snow Foam.

Den enkleste og mest effektive måde at udføre en forvask på er at bruge en skumlanse og en skummende forvask. Hvis du ikke ved, hvad en skumlanse er, kan du læse mere om det i denne artikel. Skumlansen kræver en højtryksrenser for at virke, men hvis du ikke har adgang til en sådan, kan du også bruge en håndbetjent skumsprøjte eller vaske i hånden. Nedenfor er en vejledning til forvask med skumlanse: 

 1. Bland produktet i skumlansens beholder i henhold til anvisningerne på emballagen.
 2. Sprøjt forsigtigt rengøringsmidlet på campingvognens karosseri. Start fra bunden og arbejd dig opad.
 3. Lad produktet virke så længe som muligt, uden at det tørrer ud på overfladen.
 4. Skyl grundigt med rigeligt vand. Begynd med at skylle nederst på bilen og arbejd dig opad.

OBS! Vær forsigtig når du skyller med højtryksrenseren! Huller og vinduesforseglinger kan lukke vand ind, hvis du sprøjter med for højt tryk. Sænk om muligt trykket på højtryksrenseren, eller skyl med en vandslange.

Håndvask

Hvis snavset er meget indgroet eller svært at fjerne (hvilket ofte er tilfældet, hvis du ikke har vasket din campingvogn i lang tid), er det usandsynligt, at forvasken vil fjerne alt snavset. I dette tilfælde skal du efterfølgende håndvaske med shampoo. I dette tilfælde kan du bruge en almindelig bilshampoo, eller du kan bruge en alkalisk forvask fortyndet med vand. Vores sortiment omfatter også en specialdesignet shampoo til campingvogne, Turtle Wax Caravan Wash & Shine. Den har et tilsætningsstof af carnaubavoks, som giver rengøring, glans og beskyttelse i et enkelt trin. Men hvis du ønsker at anvende en separat voks senere eller planlægger at polere, anbefaler vi, at du bruger en neutral shampoo uden tilsætningsstoffer på dette tidspunkt.

Som du ved, er campingvogne ofte meget højere end biler, så en moppe med teleskopskaft kan være praktisk. Vi anbefaler under alle omstændigheder, at du bruger en vaskeklud eller lignende for at mindske risikoen for ridser forårsaget af svampevask.

Koldaffedtning - en advarsel!

Asfaltpletter, tjærepletter, oliepletter og andet oliebaseret snavs vil før eller siden vise sig på din campingvogn. Det kan være fristende at gøre processen kort og lægge campingvognen i blød i koldaffedtning for at fjerne dem. Men det må du under ingen omstændigheder gøre! I modsætning til en personbil har campingvogne og autocampere ofte skrøbelige pakninger omkring vinduer og ventilationsåbninger. Hvis disse kommer i kontakt med koldaffedtning, kan limen blive beskadiget, hvilket kan få meget ubehagelige konsekvenser.

Du kan bruge koldaffedtning på din campingvogn, men gør det med forsigtighed. Sprøjt det koldaffedtningen direkte på pletten, så der er god afstand til vinduer og ventilationsåbninger, eller endnu bedre, sprøjt koldaffedtningen direkte på en mikrofiberklud og gnid pletten med det. Dette mindsker risikoen for at beskadige pakningerne.

Fælge, dæk, plast og interiør

I denne artikel vil vi ikke bruge meget tid på at forklare hvordan man rengør fælge, friske plastdele og dæksider eller rengører campingvognens indvendige overflader. Fordi disse processer ikke adskiller sig væsentligt fra det, du ville gøre på din bil. Læs i stedet vores artikler om fælgrengøring, plast- og gummibehandling og interiørrengøring!

Polering

Hvis karrosseriet eller ruderne ser slidte og kedelige ud, kan det være en god idé at polere dem. Det forudsætter dog, at du har adgang til en polermaskine eller i det mindste en skruetrækker. Du kan se vores udvalg af polermaskiner her. Du kan læse mere om, hvordan du polerer i vores poleringsguide. Denne artikel handler om polering af autolak, men de samme principper gælder også for andre materialer.

karosseri

Det første, du skal vide er, hvad kroppen er lavet af. To almindelige materialer er glasfiber med gelcoat og carbonhamret metalplade, og disse materialer kan kræve lidt forskellige polermidler. Vores sortiment omfatter flere polermidler, der er specielt udviklet til gelcoatoverflader, f.eks. Mirka Polarshine 25, Menzerna Marine Gelcoat Premium Gloss eller Gyeon Q²R Marine Polish. Disse bruges bedst sammen med uld- eller mikrofiberpudder, men almindelige skumpudder er også gode.

Den nemmeste måde at polere metalplader på er med en metalpolish. Du kan finde hele vores udvalg af metalpolermiddel her. Kulhamret metalplade kan være lidt ujævn i strukturen, så det er normalt nemmere at bruge en poleringskugle, der kan komme ind i alle kroge og hjørner.

Vinduer

Campingvognens vinduer er ofte fremstillet af akrylplast. Hvis de ser ridsede og trætte ud, skal du blot pudse dem med et plastpolermiddel.

Du kan finde en vejledning i polering her. Polering af akrylplast minder meget om lakpolering, bortset fra at du skal holde bedre øje med overfladens temperatur. En god tommelfingerregel er, at hvis overfladen føles varm, når du rører ved den, bør du vente lidt før du fortsætter med at polere. Plast leder ikke varme så godt som metal, så varmen spredes ikke over et stort område, men koncentreres på ét sted. I værste fald kan det føre til, at glasset ved et uheld brænder.

Afslut med at påføre en akrylplastforsegling, og dine vinduer vil holde sig friske og ridsefri i meget længere tid.

Beskyttelse

For at holde din campingvogn frisk i lang tid er det en god idé at vokse karrosseriet. Det hjælper også ved fremtidige vaske, da voksen reducerer mængden af snavs og skidt, der sætter sig fast på campingvognen. Læs venligst vores guide: Hvordan man vokser sin bil med bilvoks.

Du kan enten bruge en specialfremstillet voks til campingvogne, f.eks. Turtle Wax Caravan Sealer, eller en hvilken som helst anden bilvoks. Vi anbefaler en syntetisk voks med høj varmebestandighed og lang holdbarhed. Soft99 Fusso Coat er en fremragende løsning til campingvogne - den giver en kraftig beskyttelse, en god glans og en holdbarhed på op til 12 måneder. Andre holdbare løsninger, der fungerer godt på glasfiber/gelcoat, er Chemical Guys Jet Seal og FinishKare Hi-Temp 1000P.

Hvis du har en campingvogn med gelcoat og ønsker en virkelig høj kvalitet og langtidsholdbar løsning, kan du også forsegle den med Gyeon Q²R Gelcoat.

Vedligeholdelsesvask

Når du har rengjort og beskyttet din campingvogn grundigt, er det meget nemmere at holde den ren og frisk. Takket være voksen har snavset meget sværere ved at sætte sig fast på karrosseriet, så regelmæssig vedligeholdelsesvask er tilstrækkeligt. Læs vores artikel om vedligeholdelsesvask for at få mere at vide om, hvordan du gør dette.

Hvis du vedligeholder din bil ordentligt, er det nok at rengøre og vokse den grundigt 1-2 gange om året.

Held og lykke med rengøringen af din campingvogn!

Problemfri handel

Bilpleje er noget, der er i konstant udvikling - præcis som vores produktsortiment - Hos Autodude finder du både de nyeste produkter og klassiske favoritter fra flere kendte mærker.

Hurtig levering på 1-3 dage

Vores medarbejdere håndterer ordrer løbende. Alle ordrer, der ankommer til os inden kl. 13 på hverdage, sendes normalt samme dag.

100% Tilfreds kunde-garanti

Du kan altid returnere det ubrugte produkt gratis uden forklaring. 100% tilfredshedsgaranti giver dig pengene tilbage ved returnering af ubrugt / uåbnet produkt inden for 30 dage fra købsdatoen. Sikker og problemfri handel ! Læs mere her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEJEPRODUKTER

Produkter og tilbehør til bilpleje udvikler sig konstant - og det gør vores sortiment også. Vi tester konstant nye produkter for at kunne tilbyde vores kunder det bedste sortiment inden for bilpleje. Hos AUTODUDE finder du markedets bedste produkter til en god pris. Velkommen til AUTODUDEs onlinebutik!

AUTODUDE TILBYDER

 • Markedets bedste bilplejeprodukter
 • 60 dages åbent køb med fri retur
 • Sikre betalingsmuligheder
 • Hurtig levering 1-3 dage
 • Billig fragt
 • Gratis forsendelse, når ordreværdien overstiger 749 kr
 • Obs! "Postnord MyPack - Levering til udleveringssted"

VIRKSOMHEDEN BAG AUTODUDE.DK

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

BLIV AUTODUDE-INSIDER

Vær først til at få information om nye produkter, anvendelses tips, nye funktioner, kampagner osv. Nyhedsbrevet sendes et par gange om året, oftes under foråret og sommer perioden. Du kan afmelde denne tjeneste når som helst.