Autodude
Nordens største bilplejebutik!

Forskellen på de forskellige flyverustfjernere

★ OBS! På mobilsiden klikker du på bilplejeguiden på menuen oppe til venstre ved logoet ≡

Næsten dagligt hører eller læser vi kommentarer om opløsningsmidler til flyverust: "Samme ting i forskellige emballager og til forskellige priser", sådan lyder det normalt. Men er det virkelig så enkelt? Her vil jeg forklare lidt om flyverustfjernere og fortælle dig min mening om sagen.

De fleste produkter på markedet indeholder en kombination af forskellige aktive kemikalier, men for flyverustfjernere er den aktive ingrediens næsten udelukkende natriumthioglycolat (CAS:367-51-1).

Natriumthioglycolat har et fremragende potentiale - den danner stabile metalkomplekser, og det gør den kun med jern. Denne egenskab anvendes til opløsning af rust, men også til metalrensning.

Ved såkaldt flyverustopløsning eller jernfjernelse sker der en reaktion, hvor natriumthioglycolat reagerer med jernioner (Fe2+ = let grøn/blå og vandopløseligt; Fe3+ = rust). Slutresultatet er et lilla kompleks dannet af jern og thioglycolsyre (C4H4FeO4S2), som er det rustopløsningsmiddel, som jernpartiklerne har bundet sig til.

"Flyverustopløsningsreaktionen" er ret enkel, og ved første øjekast kunne man naturligvis antage, at alle midler virker på samme måde. Ud over natriumthioglycolat indeholder flyverustfjernere dog ofte alkoholbaserede rengøringsmidler, men deres funktion er at virke som rengøringsmiddel, dvs. at løsne snavs fra fælgene og hjælpe med at fjerne jern/thioglycolsyrekomplekset.

Derefter søgte jeg efter fire populære flyverustfjernere og deres sikkerhedsdatablade (MSDS) og sammenlignede de kemiske sammensætninger, koncentrationer og ingredienser, der er anført heri. På grund af opskrifternes forretningshemmelighed offentliggøres de nøjagtige koncentrationer desværre ikke.

=> SE ALLE AUTODUDE'S FLYVERUSTFJERNERE <=

I produkternes sikkerhedsdatablade er følgende ingredienser angivet:

ValetPRO Dragon's Breath

 • Natriumthioglycolat: 10-30 % (gelform)
 • Alkoholer: (CAS:68891-38-3) 1-10%
 • Butylglycolethere: 1-10 %.
 • Amider: 1-10 %.
 • Overfladeaktive stoffer: <5 %.

Bilt Hamber Corrosol

 • Natriumthioglycolat: 10-15 %.
 • Overfladeaktive stoffer: <5 %.

Dodo Juice Ferrous Dueller

 • Natriumthioglycolat: 1-20 %.
 • Alkoholer: 1-10%

Sonax Extreme fælgrens

 • Natriumthioglycolat: 10-15 %.
 • Alkoholer: (CAS:126-92-1) <5%
 • Overfladeaktive stoffer: <5 %.

Efter min erfaring (ud af et dusin flyverustfjernere) har Dragon's Breath vist sig at være det mest effektive, og oplysningerne i sikkerhedsdatabladet vidner om dette. Et andet middel, der er velegnet til brug på lakken, er Bilt Hamber Korrosol (da det er lidt mere flydende end den gel-lignende Dragon's Breath, så det fungerer bedre i en sprayflaske).

Som ingeniør er kemi ikke mit stærkeste fag, så jeg vil meget gerne høre kemikeres synspunkter og kommentarer om dette. Jeg har ikke haft mulighed for at foretage nogen dybdegående undersøgelser (kromatografi, MVLR-skabeloner osv.) Mulige undersøgelser i dette tilfælde kunne f.eks. have fokuseret på, om amid- eller sulfatbaserede rengøringsmidler har nogen indflydelse på det endelige resultat.

Under alle omstændigheder er min egen konklusion, at de fleste af midlerne i virkeligheden består af de samme grundstoffer, men som det fremgår ovenfor, i forskellige koncentrationer. Det samme slutresultat kan sandsynligvis opnås med alle midler, men vejen dertil ser forskellig ud. Nogle midler skal bruges lidt mere og andre lidt mindre.

- Petrus Saari, 27.7.2017, Autodude Finland

"Så hvis jeg læser mellem linjerne, er Dragon's Breath den mest effektive rustfjerner, som Petrus har testet i sin undersøgelse. Dette gælder også, selv om det er fortyndet, hvilket kun gør midlet mere prisværdig. I princippet er det muligt at fortynde midlet med 1/2 vand og stadig bevare dets effektivitet (et godt tip ved let tilsmudsning). Der er få midler, der kan konkurrere med Dragon's Breath - vi kan varmt anbefale dette." - Autodude

Problemfri handel

Bilpleje er noget, der er i konstant udvikling - præcis som vores produktsortiment - Hos Autodude finder du både de nyeste produkter og klassiske favoritter fra flere kendte mærker.

Hurtig levering på 1-3 dage

Vores medarbejdere håndterer ordrer løbende. Alle ordrer, der ankommer til os inden kl. 13 på hverdage, sendes normalt samme dag.

100% Tilfreds kunde-garanti

Du kan altid returnere det ubrugte produkt gratis uden forklaring. 100% tilfredshedsgaranti giver dig pengene tilbage ved returnering af ubrugt / uåbnet produkt inden for 30 dage fra købsdatoen. Sikker og problemfri handel ! Læs mere her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEJEPRODUKTER

Produkter og tilbehør til bilpleje udvikler sig konstant - og det gør vores sortiment også. Vi tester konstant nye produkter for at kunne tilbyde vores kunder det bedste sortiment inden for bilpleje. Hos AUTODUDE finder du markedets bedste produkter til en god pris. Velkommen til AUTODUDEs onlinebutik!

AUTODUDE TILBYDER

 • Markedets bedste bilplejeprodukter
 • 60 dages åbent køb med fri retur
 • Sikre betalingsmuligheder
 • Hurtig levering 1-3 dage
 • Billig fragt
 • Gratis forsendelse, når ordreværdien overstiger 749 kr
 • Obs! "Postnord MyPack - Levering til udleveringssted"

VIRKSOMHEDEN BAG AUTODUDE.DK

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

BLIV AUTODUDE-INSIDER

Vær først til at få information om nye produkter, anvendelses tips, nye funktioner, kampagner osv. Nyhedsbrevet sendes et par gange om året, oftes under foråret og sommer perioden. Du kan afmelde denne tjeneste når som helst.