Autodude
Nordens største bilplejebutik!

Bilpleje-leksikon

På vores hjemmeside kan der være forskellige udtryk og forkortelser, der ikke helt giver mening for dig, som er ny indenfor bilpleje. Derfor har vi lavet en lille ordbog, der kan være nyttig, når du kigger rundt på vores hjemmeside, men også når du læser forskellige opslag om bilpleje. Nogle forkortelser er uformelle og kontekstuelle, såsom dem der kommer fra varemærker og individuelle produktnavne.

Dette er ikke en fuldstændig ordbog, men her finder du nogle af de normale termer og forkortninger du kan støde på.

AIO –  All-In-One. Anvendes ofte til at beskrive kombinationsmiddel som kan klare flere ting samtidigt. Et eksempel på dette kan være et polermiddel som efterlader en keramisk forsegling.

APC – All Purpose Cleaner eller universalrens.

Appelsinskal - Kornet og ujævn lak, der ligner skallen på en appelsin.

Affedtning –  Rengøringsmiddel som opløser fedt og snavs fra bilens overflader. Affedtning er et begreb som dækker over mange typer af middel. Læs mere i vores affedtningsguide hvor vi forklarer mere omkring affedtning.

Alkalisk – Basisk middel, dvs. pH-værdi over 7. Nævnes oftest sammen med affedtning, se mere i vores affedtningsguide.

Asfaltpletter – Små sorte prikker af petroleumsbaseret snavs (f.eks. asfalt eller tjære) som ofte sidder på lak og fælg, især om vinteren. Mod dette anvender man tjærefjerner eller koldaffedtning.

Beading – Vandperler som skabes på voksede eller forseglede overflader.

Bleeding – En rødlig farve som ses når flyverustfjerner reagerer med og opløser jernpartikler på lakken.

Bremsestøv – Læs Flyverust

BTBM – Born to Be Mild, populær bilshampoo fra Dodo Juice.

Carnauba – Mest almindelige variant af naturlig bilvoks, fra brasilianske carnaubapalmer.

Clay bar – Rengøringsler som anvendes til at fjerne alle små snavspartikler på lakken. 

Compound – Andet ord for polermiddel eller polish.

DA – Dual Action polisher, oscillerende polermaskine. Betyder, at monteringspladen ikke kun roterer rundt, men også rundt om sin egen akse.

DAT – Diminishing Abrasive Technology. En type polering, hvor kornet aftager i størrelse under polering.

Dybderengøring – Læs IPA

Dækglans/dækforsegling – Beskyttende og glansforbedrende produkt påført på dækket. Dækglans er ofte i gelform og har en holdbarhed på et par uger op til et par måneder. Dækforseglinger påføres på samme måde som andre forseglinger og har en længere holdbarhed, ofte flere måneder.

Flyverust – Små jernpartikler som opstår pga. slitage på bilens bremseskiver, som sætter sig på lak og fælge. 

Strømningsadapter – En lille ventil, der regulerer tilstrømningen af ​​vand fra højtryksrenser til skumlansen. Også kaldet dyse.

Foam lance – Skumsprøjte som sættes til højtryksrenseren. Et meget populært tilbehør til anvendelse under forvask. Kaldes også for skumlanse.

Fusso – Kælenavn for et af vores mest populære bilvokse, Soft99 Fusso Coat.

Fælgforsegling – Meget kraftigt beskyttelsesprodukt beregnet til fælge. Gør det sværere for snavs og forurenende stoffer at sætte sig på fælgen, som ellers ofte er meget udsat for dette.

Forsegling – Et meget kraftigt beskyttelsesprodukt, der ofte holder op til et år eller mere, men det kan variere afhængigt af overfladen, som forseglingen er beregnet til. Giver en meget hård og holdbar overflade, der modstår snavs og slid. Der er forskellige typer af forseglinger, f.eks. lakforsegling, glasforsegling, fælgforsegling, plastforsegling osv. Forseglinger giver bedre holdbarhed end mange andre beskyttende produkter, men er også lidt sværere at anvende.

Forvask – Det første vasketrin, hvor du fjerner løst snavs fra lakken, inden du begynder at vaske med hånden. Lavet til at reducere risikoen for ridser under senere vasketrin.

GDS-hallen - Gør-det-selv-hallen, en vaskehal, hvor du medbringer dine egne produkter og selv vasker din bil. Disse er ofte udstyret med en højtryksrenser.

Glasforsegling – Meget kraftfuldt beskyttelsesprodukt beregnet til glas og bilruder. Gør at vandet løber af ruderne af sig selv og kaldes derfor nogle gange for "usynlige vinduesviskere".

Glaze – Lakrens.

GSM – Gram per Square Meter (g/m2). Et mål, der bruges til at beskrive vægten (og dermed tykkelsen) af stof som f.eks. mikrofiberklude. En højere GSM betyder normalt, at stoffet kan absorbere mere vand.

Hologram – Reflektionsfenomen som opstår efter polering, ser ud som en refleksion som "flyver" i luften. Består af et stort antal små runde mikroridser. Kan nemmest ses på mørk lak og er svære at se på lys lak.

Hybridvoks – Bilvoks som indeholder både naturlig voks (ofte carnauba- eller montanvoks) og syntetiske ingredienser. De allerfleste vokse er hybridvokse.

IPA – Isopropylalkohol/Isopropanol. Anvendes til at rengøre overflader for fedt og urenheder inden påføring af beskyttelsesprodukter.

Koldaffedtning– Middel som anvendes til at opløse petroleumsbaseret snavs f.eks. asfalt- og tjærepletter. En mere kraftfuld koldaffedtning kaldes en tjærefjerner. 

Keramisk – Et begreb for produkter som indeholder kiseldioxid (SiO2). De fleste lakforseglinger er keramiske, men der findes endda andre typer af forseglinger, bilshampoo, polermiddel og voks med keramiske ingredienser. Giver en meget kraftfuld og slidstærk beskyttelse.

KC – King Carthur, producent af bilplejeprodukter.

Lakforsegling/lakbeskyttelse – Meget slidstærkt beskyttelsesprodukt til lakken med en længere holdbarhed end en voks, ofte flere år. Består oftest af keramiske ingredienser og kaldes da for en keramisk lakforsegling. Lakforseglinger er ofte sværere at påføre end en voks, og er mindre modtagelige for fejl. Når en lakforsegling har hærdet, kan den kun fjernes ved polering.

Lakrens – Middel som anvendes inden voksning eller forsegling af lak. Udfylder eller sliber mindre ridser og gør overfladen jævn med en høj glans. Kaldes polish, primer eller glaze.

LSP – Last Stage Product / Last Step Product. Voks, forsegling eller andet beskyttelsesprodukt som påføres til sidst. Forekommer sjældent på vores hjemmeside, men er et normalt ord i diverse grupper. 

MF – Mikrofiber, holdbart materiale som består af polyester og/eller polyamider. Anvendes i klude, polerklude og vaskehandsker.

Naturlig voks – Bilvoks uden syntetiske ingredienser, f.eks. carnauba-, bi-, candelilla- og montanvoks. Giver ofte en meget høj glans, men en kort holdbarhed, og anvendes derfor som en sommervoks eller udstillingsvoks. 

Oscillerende polermaskine – Indebærer ikke kun at monteringspladen roterer rundt, men den roterer også omkring sin egen aksel. Kaldes endda DA (Dual Action). Denne type af maskine passer bedst til nybegyndere eftersom det er sværere at lave fejl og skade lakken. 

Plastbehandling/plastforsegling – Beskyttelsesprodukt til plastoverflader. Plastbehandlinger er en billigere variant som oftest kommer i sprayflasker og holder i et par måneder efter påføring. Plastforseglinger er ofte dyrere og påføres på samme måde som lakforseglinger. Holder ofte i op mod et år.

Polish – Et begreb som anvendes til flere forskellige produkter. Det betyder normalt et let slibende middel, som anvendes inden voks for at fylde eller slibe de mindre ridser (se lakrens). Visse producenter anvender dog ordet polish til sine polermidler.

Primer – se Lakrens.

Perleeffekt – se Beading.

Quick Detailer/QD – Hurtigvoks som anvendes til at opfriske lakken mellem voksning. Oftest let rengørende og giver en god glans.

Roterende polermaskine – Polermaskine hvor monteringsplades roterer. Giver en bedre effekt end en oscillerende polermaskine, men er mere risikabel at benytte. 

Skumlanse – se Foam lance

SMAT - Super Micro Abrasive Technology. Polermiddel hvor kornstørrelsen ikke ændres under polering.

Hurtigforsegling/hurtigvoks – Som en quick detailer, anvendes for at opfriske lakken mellem voksning, men passer også godt som “topbeskyttelse” for at forlænge levetiden på lakforseglingen. Kan også anvende i stedet for voks, hvis man vil have en hurtigere løsning. Holdbarheden er oftest et par måneder. Hurtigforsegling indeholder oftest keramiske ingredienser hvor hurtigvoks oftest er baseret på carnauba eller andre syntetiske ingredienser. 

Snow foam/skumvask – Andet navn for skummende forvaskmiddel.

Syntetiskt voks/sealant – Bilvoks som består af “ikke-naturlige” ingredienser. Giver ofte en længere holdbarhed, men en dårligere glans end en naturlig voks. 

TFR – Traffic Film Remover, kraftfuldt opløsningsmiddel som anvendes til at fjerne snavs fra gaden og trafikfilm. 

Tjærefjerner – En mere kraftfuld variant af koldaffedtning. Anvendes på samme måde, dvs. mod asfalt- og tjærepletter.

Top coat – Andet ord for forsegling eller voks som anvendes som “toplag” oven på et andet beskyttelsesprodukt. 

Tornado – Trykluftdrevet rengøringsværktøj. Egentligt navnet på en producent, men som anvendes som et universalnavn for værktøj af denne slags, f.eks. Dr Dirt Dust Beater. 

"To-spands" metoden/Two Bucket Method – Håndvask teknik hvor man anvender to vaskespande, en med rent vand og en skylle spand hvor man vasker sin snavsede handske inden kan dypper den i spanden med rent sæbevand. Læs mere her!

Vaskehandske – En erstatning for vaskesvampen i form af en handske. Giver en mere skånsom rengøring eftersom at snavset “fanges” inden i handsken, i stedet for at ligge på overfladen, og derved risikerer at ridse lakken, hvilket er risikoen når man vasker med en svamp. 

Vaskeridser – Små ridser som opstår når man hånd- eller maskinvasker en bil som ikke er ordentligt rengjort. 

Wet wax/Wet coat – Sprayvoks (hurtigvoks/hurtigforsegling) som påføres direkte efter vask, når lakken stadig er våd.

Wetlook – Udseendet på en bil som vokses med en voks af høj glans. Den høje glans gør at bilen ser våd ud.

Problemfri handel

Bilpleje er noget, der er i konstant udvikling - præcis som vores produktsortiment - Hos Autodude finder du både de nyeste produkter og klassiske favoritter fra flere kendte mærker.

Hurtig levering på 1-3 dage

Vores medarbejdere håndterer ordrer løbende. Alle ordrer, der ankommer til os inden kl. 13 på hverdage, sendes normalt samme dag.

100% Tilfreds kunde-garanti

Du kan altid returnere det ubrugte produkt gratis uden forklaring. 100% tilfredshedsgaranti giver dig pengene tilbage ved returnering af ubrugt / uåbnet produkt inden for 30 dage fra købsdatoen. Sikker og problemfri handel ! Læs mere her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEJEPRODUKTER

Produkter og tilbehør til bilpleje udvikler sig konstant - og det gør vores sortiment også. Vi tester konstant nye produkter for at kunne tilbyde vores kunder det bedste sortiment inden for bilpleje. Hos AUTODUDE finder du markedets bedste produkter til en god pris. Velkommen til AUTODUDEs onlinebutik!

AUTODUDE TILBYDER

  • Markedets bedste bilplejeprodukter
  • 60 dages åbent køb med fri retur
  • Sikre betalingsmuligheder
  • Hurtig levering 1-3 dage
  • Billig fragt
  • Gratis forsendelse, når ordreværdien overstiger 749 kr
  • Obs! "Postnord MyPack - Levering til udleveringssted"

VIRKSOMHEDEN BAG AUTODUDE.DK

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

BLIV AUTODUDE-INSIDER

Vær først til at få information om nye produkter, anvendelses tips, nye funktioner, kampagner osv. Nyhedsbrevet sendes et par gange om året, oftes under foråret og sommer perioden. Du kan afmelde denne tjeneste når som helst.