Autodude
Nordens største bilplejebutik!

At vaske bilen derhjemme – Vigtige ting at tænke på

Mange tror at det er ulovligt at vaske bilen derhjemme, det er ikke korrekt. Der findes ikke en lov som siger at man ikke må vaske bilen derhjemme. Derimod er det dårligt og dumt at vaske bilen på gaden hvor der findes regnvandsbrønde. Har man mulighed for det, så er det bedst at vaske i en moderne manuel vaskehal.

Der kan i boligområder være særlige regler for bilvask. Selvom der ikke er en direkte lov som siger at man ikke må vaske bil derhjemme, så synes vi ikke at det er okay at vaske bilen hjemme, hvis ikke man gør det på en ordentlig måde.

Når man vasker bilen hjemme er det i første omgang ikke rengøringsmidlet i sig selv, som er den store fare for miljøet, men det er snavset som sidder på bilen. Dækpartikler, olie- og brændsels rester, vejmateriale, salt osv. risikerer at rende ud og ende i søer, vandløb eller havet. Derfor er det vigtigt at man filtrerer det snavsede vaskevand. I første omgang ved hjælp af en vaskehal udrustet med olieseparator og andet som renser vandet. Derefter kan man bruge en bund af græs eller grus til naturligt at filtrere vaskevandet inden det når grundvandet. Snavset og andre midler i vaskevandet sætter sig fast i det øverste lag jord og kan oftest brydes ned. Markens organismer er stærkere end de som lever i vandet. Man skal ikke vaske i indkørslen hvis vandet render direkte ned i en regnvandsbrønd. Da filtreres vaskevandet ikke og det render derfor direkte ud i vores vand. 

Størstedelen af snavs som sætter sig på bilen kommer fra vejen, og disser partikler findes allerede i naturen. Det er alle vores biler som udstøder og skaber snavs. Bilens gas, olie og andre forureninger påvirker miljøet mere negativt end at vaske bilen hjemme. Det bedste havde selvfølgelig været hvis vi havde biler som ikke påvirker miljøet overhovedet (eller hvis vi ikke havde biler overhovedet), men sådan er det ikke. 

Vi har mange vaskehaller i dag i Danmark, hvilket de fleste er gode til at anvende. Men bare fordi at man vasker under et tag og kalder det en “gør det selv vaskehal” osv. så er det ikke ensbetydende med at det er det bedste alternativ for miljøet. De gode vaskehaller er udrustet med olieudskiller, slambrønde og renseanlæg. Vælg disse først.

Desværre er det ikke alle som har adgang moderne vaskehaller, forudsætningerne er altid forskellige. Bor man på Lars Tyndskids mark er det hverken økonomisk eller miljøvenlig at rejse lange distancer for at vaske bilen i en vaskehal. Da er det bedre at man vasker på græs eller grus. 

Ejer du en bil, så skal du sørge for at pleje og vaske den. Vedligeholder man ikke sin bil korrekt, så er det meget mere miljøbelastende end hvis man vasker og plejer bilen på en græsmark. Bilpleje er mere end en skinnende overflade. Den forlænger levetiden på din bil. Rene biler lever længere hvilket er bedre for miljøet. 

I praksis - Her er hvad Autodude synes

Det er ulovligt at forurene mark, vand og luft med vilje. Derfor synes vi at man skal gøre alt hvad vi kan for at bevare vores miljø. Alle har forskellige forudsætninger. Nogle ejer ikke en bil, men mange gør det. Nogle bor i storbyer, og andre bor på landet. Nogle har tilgang til moderne vaskehaller, og andre ikke. Men tilfælles for alle er at vi altid skal tænke på miljøet. Derfor: 

 1. Ejer du en bil, så skal du sørge for at vaske og pleje den
 2. Har du mulighed for at vaske i en vaskehal med olieudskiller, slambrønde og renseanlæg som renser vandet, så er dette førstevalget.
 3. Bor du lang fra en vaskehal og derfor vasker derhjemme, vask på en grus- eller græsplæne som suger og filtrerer vandet. Vask bilen så langt fra vandkilder, gadebrønde, drikkevandsbrønde, søer, hav og andre vandløb som muligt. 
 4. Anvend miljøanpasset bilvaskmiddel (f.eks. forvaskmiddel King Carthur Control Snow Foam). Fordelen ved miljøanpassede shampooer er at dens tensider lettere og hurtigere brydes ned hvilket ellers kan forstyrre planter- og dyreliv.
 5. Tjek de lokale regler med din kommune om hvad der gælder for dig, hvis du er usikker. Især hvis du bor indenfor et vandbeskyttet område eller nær en drikkevandskilde. 

Problemfri handel

Bilpleje er noget, der er i konstant udvikling - præcis som vores produktsortiment - Hos Autodude finder du både de nyeste produkter og klassiske favoritter fra flere kendte mærker.

Hurtig levering på 1-3 dage

Vores medarbejdere håndterer ordrer løbende. Alle ordrer, der ankommer til os inden kl. 13 på hverdage, sendes normalt samme dag.

100% Tilfreds kunde-garanti

Du kan altid returnere det ubrugte produkt gratis uden forklaring. 100% tilfredshedsgaranti giver dig pengene tilbage ved returnering af ubrugt / uåbnet produkt inden for 30 dage fra købsdatoen. Sikker og problemfri handel ! Læs mere her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEJEPRODUKTER

Produkter og tilbehør til bilpleje udvikler sig konstant - og det gør vores sortiment også. Vi tester konstant nye produkter for at kunne tilbyde vores kunder det bedste sortiment inden for bilpleje. Hos AUTODUDE finder du markedets bedste produkter til en god pris. Velkommen til AUTODUDEs onlinebutik!

AUTODUDE TILBYDER

 • Markedets bedste bilplejeprodukter
 • 60 dages åbent køb med fri retur
 • Sikre betalingsmuligheder
 • Hurtig levering 1-3 dage
 • Billig fragt
 • Gratis forsendelse, når ordreværdien overstiger 749 kr
 • Obs! "Postnord MyPack - Levering til udleveringssted"

VIRKSOMHEDEN BAG AUTODUDE.DK

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLIV AUTODUDE-INSIDER

Vær først til at få information om nye produkter, anvendelses tips, nye funktioner, kampagner osv. Nyhedsbrevet sendes et par gange om året, oftes under foråret og sommer perioden. Du kan afmelde denne tjeneste når som helst.